top of page
  • Garage Van Rompaey

Wat met mijn hybride of elektrische auto op het einde van zijn levensduur?

Een HE-voertuig: slimme keuze, maar denk ook aan de toekomst


We zijn vandaag de dag allemaal bezig met bewuster te leven. De verkoop van elektrische of hybride wagens is de laatste jaren fors toegenomen: tegenwoordig is ongeveer 40% van alle verkochte wagens een HE-voertuig. En nu benzine peperduur wordt, zal dat aantal alleen maar toenemen.

Elektrische en hybride auto's zijn een geweldige manier om het milieu te beschermen. In vergelijking met een benzineauto zorgt een elektrische auto tijdens zijn levensduur voor zo’n 60% minder CO2-uitstoot. Maar wat gebeurt er als u klaar bent om uw voertuig met pensioen te laten gaan?


Afgedankte hybride en elektrische voertuigen inleveren


Wat doet u met een elektrische auto als hij het einde van zijn levensduur heeft bereikt? Wanneer het tijd is om uw elektrische of hybride auto in te leveren voor de sloop of recyclage, zijn er een paar dingen die u moet weten. Het is immers niet zo eenvoudig om simpelweg uw wagen in te leveren bij de dealer of hem af te geven bij de schroothoop. Om hybride en elektrische voertuigen te mogen vernietigen, moet u naar een van de centra gaan die in het bezit zijn van een EC+ Certificaat.


EC+ certificaat

Momenteel zijn er maar 5 centra in heel België waarbij u terecht kunt om uw afgedankte elektrische en hybride voertuigen te laten recyclen. Van Rompaey is er daar een van. Om erkend te worden als EC+ centrum moet er aan heel wat strenge voorwaarden worden voldaan. Die normen werden opgesteld in samenwerking met de gewestelijke overheden en gebundeld door Febelauto en de auditoren.


Normen voor HE-voertuigen


Het is voor een EC+ centrum bijvoorbeeld verplicht om een specifieke milieuvergunning en verzekeringsdekking te hebben, vermits werken met elektrische autobatterijen bijzondere risico’s inhoudt. Verder moet het EC+ centrum voorzien in speciale opleiding voor zijn personeel, gespecialiseerd gereedschap en een opslagcontainer die aangepast is voor heel gevaarlijk en brandbaar materiaal. Om de twee jaar wordt een onafhankelijke audit uitgevoerd om na te gaan of aan de voorwaarden voldaan is. Wie ze er in detail op wil nalezen, kan dat doen op de site van Febelauto.


U bent op zoek naar een door Febelauto erkend recyclagecentrum voor de inlevering van uw hybride of elektrische wegen? Bel Van Rompaey in Boechout voor een afspraak.

11 weergaven
bottom of page