top of page
  • Garage Van Rompaey

Waarom is een tweedehandswagen zo duur geworden?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2021


Auto-onderdelen Boechout

Stijging in de verkoop van tweedehandsauto’s

De afgelopen jaren hebben we wereldwijd een sterke stijging in de verkoop van tweedehandsauto’s waargenomen. Hoe is dat nu te verklaren? Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen. Een belangrijke oorzaak is te wijten aan de coronapandemie, die wereldwijd voor een tekort aan grondstoffen heeft gezorgd. Maar ook de aangescherpte milieunormen en de introductie van een nieuw segment auto’s die veelal prijziger zijn, spelen daarin een grote rol.

Stagnerende productie van nieuwe auto’s

Autoproducenten hebben te maken met een significant tekort aan halfgeleiders. Chipfabrikanten kunnen niet aan de inmiddels toegenomen vraag tegemoet komen. Leveranties waren ten tijde van de coronacrisis opgeschort, eenvoudigweg omdat de productie zo goed als stil kwam te liggen. Chipfabrikanten hebben andere afzetgebieden gevonden. Nu de productie is hervat, zijn er problemen ontstaan in de auto-industrie. Dit betekent dat er veel minder nieuwe auto’s op de markt komen. Hogere kosten bij de aanschaf van een nieuwe auto

Veel autobezitters zijn nog terughoudend bij de aanschaf van een nieuwe auto. Het devies luidt: wees voorzichtig met de verkoop van uw bestaande wagen. Dat komt omdat de automarkt nog volop in ontwikkeling is en nieuwe hybride en elektrische auto’s in een aanzienlijk hogere prijsklasse vallen. Daar komt nog bij dat de milieubelastingen en premies voortdurend aan verandering onderhevig zijn en veel daaromtrent nog onzeker blijft. Dat is een extra reden om voorlopig te kiezen voor een tweedehandsauto ter vervanging van de huidige auto.


Toegenomen populariteit van een occasies

De verschillende tendensen in onze huidige samenleving hebben ertoe geleid dat de populariteit van de tweedehandsauto is toegenomen. Vooral de jonge occasies tot 5 jaar zijn erg in trek. Vaak noodgedwongen door de lange levertijden bij nieuwe auto’s wordt gekozen voor een aantrekkelijke occasie. Mensen houden momenteel hun auto liever wat langer in bezit en ook leasecontracten worden eerder verlengd dan voorheen. Dat heeft weer tot gevolg dat er minder jonge occasies beschikbaar komen en er weinig tweedehandswagens beschikbaar zijn. De verwachting is dat het circa 9 maanden duurt voordat de ontstane krapte op de occasiemarkt en de daarmee samenhangende stijging van de prijzen zich weer normaliseert. Al deze ontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de keuze om uw auto van de hand te doen. Bespreek de mogelijkheden bij Garage van Rompaey in Boechout.

Neem meteen telefonisch contact met ons op of per mail voor meer informatie !

49 weergaven
bottom of page